Zefiro Torna
Commentaar
Kontekst vzw dankt zijn sponsors: DI-VERS, Dexia Bank
en de Mechelse partners voor cultuur:
Muziekhandel De Monte, Audio-videoline Costima, A&M en Verlinden Huishoudlinnen.
Het ensemble Zefiro Torna noemt zijn programma « Mermaphilie » of ook nog Towards the Sea ». De symboliek van het element water is misschien het meest beladen in onze menselijke cultuurgeschiedenis. Positief liëren we het water als oorsprong van alle leven en verlangen we er allen al wel eens naar rustig rond te dobberen in het vruchtwater van de moederschoot.
Water wordt echter ook gezien als het onbedwingbare element dat dood en vernieling kan brengen. Door overstromingen, door stormen… Een verschijnsel als de zeemeermin draagt helemaal die tegenstelling fascinatie en angst in zich. Merkwaardig is dat de zeemeermin of sirene een universeel verschijnsel is.
De watergoding bij de Pech en de Miskito Indianen in Honduras heet ook Syrena. Ze heeft 9 ogen en wordt beschouwd als de moeder van alle vissen. Telkens als de Indianen vis uit de rivier nemen, offeren ze cacao en heilige wijn om Syrena te bedanken. De meeste Miskito kinderen dragen amuletten om hen tegen verdrinken te beschermen, omdat ze geloven dat een zeemeermin of een zeemeerman hun in de rivier zou kunnen sleuren. Ja, dames, zeemeermannen bestaan dus ook!
Vandaag nemen we aan dat wat zeelui veel vroeger als een sirene beschreven (lees er het fragment uit 'Der Naturen Bloeme' van Jacob van Maerlant in ons programma maar eens op na.), waarschijnlijk wel verwijst naar een vrouwelijke zeeleeuw.
Blijkbaar moet de zeeleeuw op matrozen overal ter wereld zo'n indruk gemaakt hebben dat ze er masaal voor vielen.
En dat komt niet alleen omdat ze er zo vrouwelijk uitziet. Volgens de verhalen kamt ze constant haar lange wilde haren, en bedient ze zich bovendien van het verleidingsmiddel bij uitstek, de muziek. Zeelui wordt aangeraden hun oren dicht te stoppen of ze zijn reddeloos verloren. Muziek als de grote verleider dus.
Dat is ook het uitgangspunt geweest van het ensemble Zefiro Torna bij het opzetten van hun programma Mermaphilie: zoals een zeemeermin willen ze de luisteraar betoveren door muziek, laten we hopen zonder de kwalijke gevolgen vandien. Het is uiteraard niet de bedoeling dat we onze oren dichtstoppen, integendeel. Toch hebben ze niets aan het toeval overgelaten. Ze gebruiken immers niet alleen hun instrumenten en hun stemmen als verleidingstechniek, ze hebben een soundscape gecreëerd om ons helemaal met klank te omhullen. Die soundscape zorgt ook voor eenheid in het programma. Ze verbindt naadloos werken uit de Middeleeuwen, renaissance en barok.
Bovendien heeft het ensemble ook heel veel aandacht aan de belichting besteed om u helemaal in de juiste sfeer te brengen. Een concert dus dat al uw zintuigen wil aanspreken.
Ich weiss nicht was soll es bedeuten
dass ich so traurig bin,
ein Märchen aus alten Zeiten,
das kommt mir ja nicht aus dem Sin. (H . Heine)
G.K.
Top
Copyright © 2004 vzw Kontekst - Pagina gewijzigd op
19-aug-06
door de webmaster.
|